Thaw Conservation Center, Morgan Library & Museum


as a magnet for conservation studies and training. The layout has appropriate arrangements for wet and dry treatments, examinations, documentation, teaching, and research, while allowing considerable flexibility for evolving conservation practices. It has enabled the Morgan Library & Museum to significantly expand its capabilities and activities in conservation.

The Thaw Center sits on the top floor of the only freestanding brownstone extant in New York City, which originated in 1855. The original servant and nursery quarters had been modified many times, so the interior included nothing of architectural or historical value to preserve. Wherever possible, SAA exposed, restored, and cleaned existing brick walls. We conserved as much as the existing roof structure as possible with the addition of discrete steel tubes, transforming the original framing into a series of elegant shed trusses. The continuous air-vapor barrier was installed just above the original sheathing, but below the insulation, so the original roof construction could be seen and appreciated.

Clients: Morgan Library & Museum (Margaret Holben Ellis, Charles E. Pierce, Jr., Brian Regan)
Design Team: Edward Gormley, Evan Ripley, Landmark Facilities Group
Builder: Skanska, with Petersen Geller Spurge (millwork)
Photographer: Todd Eberle

Down to bottom
Back to top